Josko suu onkin työnhakijan sielun peili?

Jyväskylän Unelmien työnhakupäivässä puhunut suuhygienisti Sara Niilivuo innostui Piilo-osaajien toimintaideasta niin paljon että tahtoi kirjoittaa vieraskynän blogiimme.

Se lämpö, joka soljuu suuhygienistin sydämeen jonkun osatessa pyytää häntä pitämään puhetta suun merkityksestä osana jotakin isompaa kokonaisuutta, on valtava. Että joku osaa edes ajatella suun terveyden nostamista osaksi kaikkeen hyvinvointiin ja elämään liittyvää. Piilo-osaajat, tämä oli valtaisan suuri teko teiltä, ja haluan vielä kerran kiittää tilaisuudesta saada puhua Jyväskylän Unelmien työnhakupäivässä lokakuun alussa. Tämä blogi on kirjoitettu tapahtumassa pitämäni puheen pohjalta. Piilo-osaajat sanovat tykkäävänsä uudenlaisten juttujen kokeilemisesta, ja suuhygienisti puhumassa työnhakuhyvinvoinnin tapahtumassa todella on tällaista.

Olin saanut toiveen puhua otsikolla ”itsevarmuus, fyysinen terveys ja niiden merkitys työnhaussa”. Hetken asiaa pureskeltuani ymmärsin, että suu sopii tähänkin teemaan enemmän kuin hyvin. Suun vaikutus kehon terveyteen on mittava, ja koska sitä ei oikeastaan osata vielä nostaa ja sanoittaa osana koko elämää, olin heti valmis jakamaan näkemykseni. Lisäksi innostuin asiasta, sillä tunsin olevani itse vastaavassa tilanteessa kuin muut tapahtumaan osallistuvat: olen siirtymässä suuhygienistin kliinisestä työstä kohti laajemmin ihmisiä auttavaa työtä. Hyvinvoinnin markkinoilla puhutaan kyllä lähes kaikesta muusta, mutta suu ei ole siellä ansaitsemallaan paikalla. Siksi jo vuosia sitten syttyi unelmani sivustosta, jolta ihmiset löytäisivät helposti luotettavaa tietoa suun terveydestä ja sen edistämisestä. Haluan tehdä tätä uudenlaisella otteella pehmeästi ja inhimillisesti pitäen ihmisen aina keskiössä ja sydämessäni, ja tästä syntyi sivustoni Suusi Supervoima.

Tällaisen uramuutoksen tekeminen on vaatinut minulta itsevarmuutta ja rohkeutta. Itsevarmuudelle löysin määritelmän, jonka mukaan en anna epävarmuuden tunteen vaikuttaa tekemiseeni ja uskooni itsestäni. Epävarmuuden tunne nousee meillä kaikilla aina joskus, mutta sen voi jättää omaan arvoonsa. Todeta, että tämä on nyt pelkkä tunne ja jatkaa itseensä luottaen eteenpäin. Minunkin itsevarmuuttani on koeteltu jos sun minkälaisissa tilanteissa, mutta olen aina kääntänyt sen voimaksi ja haluksi osoittaa epäilijöiden olevan väärässä.

UTHP Jyväskylä Suusi supervoima

Sara Jyväskylän Unelmien työnhakupäivässä pitämässä puheenvuoroaan

Mikä tekee sinusta, ja suustasi, terveen?

Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tällaistahan kellään meistä ei ole, ja WHO onkin kehittänyt määritelmäänsä korostamalla terveyden dynaamisuutta ja ”spirituaalisuutta”. Jokainen ihminen määrittelee terveytensä omalla tavallaan, ja tämä määritelmä on lopulta se tärkein.

Miten tämä liittyy suuhusi tai työnhakuhyvinvointiisi?

Itsevarmuus ja fyysinen terveys vaikuttavat suuhusi ja suusi fyysiseen terveyteen sekä itsevarmuuteesi. Nyt pyydänkin sinua pysähtymään ja miettimään, mitä oma suusi merkitsee. Miltä tuntuisi herätä huomenna niin, että kaikki hampaasi olisivat tippuneet? Itse ajattelen, että suusi on sielusi peili, ja se kertoo sinusta ja arvoistasi ehkä jopa enemmän kuin olet ajatellutkaan. Minkälaisen vaikutelman kuvittelet välittäväsi työhaastattelijalle, jos suusi on hoitamaton, tuntuu itsellesikin epämukavalta ja saa sinut huokumaan epävarmuutta?

Kaunis hymy ei tarkoita julkkisten valkoista täydellistä legorivistöä, vaan minulle, suunhoidon ammattilaiselle, se lähtee paljon merkityksellisemmistä asioista. Likainen, pahanhajuinen ja bakteereita kuhiseva suu ei ole terve eikä sitä kautta kaunis. Ikenien verenvuoto ja ”kutinan” tunne kertovat siitä, että suullasi ei ole kaikki hyvin. Ikenet ovat ainutlaatuinen kudos kehossa, ja niiden kunto vaikuttaa koko kehoon. Siksi niiden hyvinvointi on erityisen tärkeää. Siihen voit onneksi vaikuttaa ihan itse, ja juuri sinulla onkin suurin vastuu suusi hyvinvoinnista.

Moni luulee virheellisesti hoitavansa suutaan ihan ok. Näin ei kuitenkaan minun kokemukseni tai tilastojen valossa ole. Tarkemmin näistä jutuista voit lukea sivustoltani, josta saat myös vinkkejä oman suusi supersankaruuteen.

Muista siis, että elämäsi voi olla hammaslangan varassa ja tartu sähköhammasharjaan kynsin ja hampain. Työnhakusi varmuus ja hyvinvointisi ovat parempia hoidetuilla hampailla ja terveellä suulla. Toivon sinulle työnhakuusi kaikkea hyvää ja syksyysi paljon hymyä.

sara.pngKirjoittaja Sara Niilivuo on koulutukseltaan suuhygienisti ja sydämeltään yrittäjä. Sara perusti Tampereelle SmileSpa-nimisen hammaskauneushoitolan vuonna 2009, jota seurasi Suomen ensimmäinen suunterveydenhoidon tuotteisiin erikoistunut verkkokauppa Hampaille.fi. Uusimpana suuntana Saran uralla on Suusi Supervoima -blogisivusto.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s