Inspiroidu itsenäisyyspäivän merkityksestä työnhaussa

Suomen juhlavuotta on kirjaimellisesti juhlittu pitkin vuotta. Tänään tuo juhla huipentuu; on itsenäisyyspäivämme. Mutta mitä voimme oppia itsenäisyyden merkityksestä työnhaun kannalta?

Itsenäisyys kattaa monia asioita, joista erityisesti valinnan ja sanan vapaus, tasa-arvo, sekä maailmanlaajuisesti kehutut kouluttautumismahdollisuudet liittyvät työelämään ja työnhakuun. Meillä on loistavat lähtökohdat tehdä itsestämme ja elämästämme omannäköistä, riippumatta perhetaustasta tai muista tekijöistä. Vapaus valita omat polkumme on suuri voimavara, eikä ollenkaan itsestäänselvyys kaikkialla.

Koko työelämän näkökulmasta saamme urasuuntautuneina äiteinä olla erityisen ylpeitä Suomesta. Marjaana Jokinen kiteyttää: ”Vaikka perheen ja uran yhdistämisessä on edelleen paljon tehtävää, tarjoaa jo nykyinenkin järjestelmä joustoja, joista ei muualla olla kuultukaan.” Täällä onkin hyvä etsiä lisää #mutsilleduunii, samalla kun yhteistyökumppanimme Mothers in Business MiB ry tekee töitä yhä paremman perhevapaajärjestelmän ja työelämän edistämiseksi. Kaikki tämä juontaa juurensa itsenäisyyspäivään ja sen viitoittamaan tiehen tasa-arvon mallimaana.

flag-of-finland-123273_1920

Maamme itsenäisyyden taustalla on monenlaisia tunteita: kansallista ylpeyttä, nöyryyttä suuren taakan tai työn edessä, halua auttaa. Tämä asenne auttoi sodassa ja se kantaa pitkälle myös työnhaussa. Siispä usko itseesi ja osaamiseesi. Hanna Turunen sanoittaa osuvasti:

”Ylpeästi mutta tietyllä nöyryydellä tuoda oma osaaminen ja persoona esille työnantajalle.”

Auttamisenhalu taas on nykyään se paljon puhuttu verkosto, jota kautta voi löytää työpaikan. Tai jonka avulla on mahdollisuus auttaa ystävää työnpaikan löytämisessä, kun tämä yrittää hiljaisesti hakea jotain uutta. Annamaija Åhman korostaa: ”Kaveria ei jätetä -ajatus on johonkin selkäytimeen koodattu ja se herää aina kun tarvitsee.”

Tätä auttamisen merkitystä myös me Piilo-osaajat haluamme tuoda esille: Auta kaveria tai tuttavaa. Pyydä itse apua muilta. Älä kanna koko taakkaa itse, kun yhdessä matkanteko on helpompaa ja varmasti hauskempaa.

Hevoset_rintamalla

Hanna vertaa työnhakua Finlandia-hymnin melodiaan. Siinäkin lähdetään mollista, mutta pikkuhiljaa asiat alkaa sujumaan, kunnes päädytään mahtipontiseen loppuun. Sitähän työnhakukin on, välillä ”ei”-vastauksen jälkeen ollaan pohjalla, kunnes nöyrällä asenteella aletaan tekemään työtä sen uuden löytämiseksi. Kirjoitetaan rinta rottingilla hakemus ja sitten jännitetään. Siitä se lähtee nousemaan kohti sitä mahtipontista loppua, jolloin nimi on paperissa.

Siispä nauti itsenäisyyspäivästä, muista sen vaatimat uhrit ja sen antamat lahjat, ja inspiroidu käyttämään sitä henkeä omassa työnhaussasikin.

Koko Piilo-osaajien porukka toivottaa teille kaikille: Erittäin hyvää itsenäisyyspäivää!

 

DSC_1865

 

Kirjoittaja Jaana Saramies on toinen Piilo-osaajien vetäjistä, kolmen lapsen äiti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi kiipeämässä uransa kiipeilytelineellä kohti henkilöstöanalytiikkaa ja tiedolla johtamista.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s