Unelmien työnhakupäivä nosti työnhakufiiliksen uudelle tasolle

Torstaina 5.10.2017 vietettiin Unelmien työpäivää. Piilo-osaajat, kumppaneinaan TreStart ja Uratehdas, tempaisivat ja kutsuivat muutkin työnhakijat viettämään Unelmien työnhakupäivää. Ajatus työnhaun hyvinvointiin keskittyvästä päivästä lähti lentoon, kun Piilo-osaajien Jaana kuuli Yksi elämä-terveystalkoiden osana järjestettävstä unelmien työpäivä-tempauksesta. Pian Piilo-osaajien aktiiviporukka oli talkoovoimin pyöräyttänyt pystyyn työnhakijoille suunnatun tempauksen.

Tapahtuma järjestettiin TreStartin tiloissa Siperiassa. Paikalle saapuneet 40 työnhakijaa pääsivät keskustelemaan ja verkostoitumaan sekä saivat palautetta työnhaun dokumenteista niin ammattilaisilta kuin vertaisilta. Tilat täytti hyväntuulinen puheensorina koko kahdeksi tunniksi, mutta mistä kaikesta keskusteluja saatiin aikaan?

Ensimmäisessä sohvakulmauksessa keskusteltiin siitä pitäisikö työn hakemisen sijaan puhuakin työn tarjoamisesta. Kuinka paljon ajattelua pitää muuttaa, jotta voi vaihtaa lähtökohdan ”Olisiko teillä töitä? -kysymyksestä ”Tällä tavoin voisin teitä auttaa”-ajatteluun? Vaatii aktiivista oman osaamisen kartoittamista ja kirkastamista, että töitä pystyy hakemaan tällä tavalla.

Samalla kannattaa pohtia olisiko valmis tarjoamaan panostaan muillakin tavoilla kuin vakituisen kokopäivätyön muodossa. Mutta kun on löytänyt sen paletin, jolla omaa osaamistaan lähtee tarjoamaan, on hyvä olla apuvälineitä. Oman osaamisen sanoittaminen tai kuvaaminen on luonnollisesti avainasemassa tässä. CV:n rinnalla, tai jopa sijasta, hyviä vaihtoehtoja ovat videoesittely, CallCard-tyyppinen esite omasta osaamisesta tai jokin muu itselle luontainen keino kertoa tiiviisti omasta osaamisestaan. Tästä on myöhemmin tulossa tapahtuma TreStartilla, kannattaa seurata ilmoittelua!

Toisessa sohvanurkkauksessa keskusteltiin timanttisesta unelmaduunista. Mistä se koostuu, mitkä asiat siihen vaikuttavat, pitääkö työn olla merkityksellistä, voiko työkavereiden kanssa olla läheisiä kavereita ja miten se vaikuttaa työpaikan dynamiikkaan. Keskustelu oli ihanan polveilevaa, juuri sellaista kuin unelmaduunia ajatellessa sen kuuluukin olla. Unelmaduunin määrittelystä olemme aiemminkin jo bloganneet yleisellä tasolla ja aarrekartta-ajatuksella.

Nyt Unelmien työnhakupäivässä ilmoille nostettiin konstruktiivinen työnhaku Heikki Virtasen vetämässä piilonurkkauksessa. Perusajatuksena tässä on, että kunhan ensin tiedetään mikä ja millainen unelmaduuni on, niin sen jälkeen on mahdollista selvittää mitä pitää osata, tehdä ja oppia, jotta siihen työhön pääsee käsiksi. Tämäkin kannattaa laittaa korvan taakse, sillä tämän ympärille ollaan hahmottelemassa erillistä kokonaisuutta.

CV-tiskeillä oli kuhinaa alusta asti. Saana Rossi (Vincit, Erottua Oy) ja Juho Toivola (Elisa) sekä Uratehtaan Tiina Keskinen ja Jaana Taskula olivat tulleet Kaiken sparraus-pisteille antamaan asiantuntijavinkkejä. Jonotellessa oli helppo kuulla, kuinka tyytyväisiä ihmiset olivat saamaansa palautteeseen. Ammattilaiselta saatu palaute on arvokasta kaikissa työnhaun vaiheissa. Jonotellessa oli myös helppo vaihtaa tuttujen kasvojen kanssa kuulumiset ja tutustua uusiin ihmisiin.

Olen tyytyväinen omaan CV:seeni, mutta siltikin sain minuutin konsultaation aikana erinomaisen vinkin: Lisää punchline – tiivistetysti kuka ja mikä olet. Totta, se puuttuu! Kiitos ammattilaislle kullanarvoisista vinkeistä! CV:lle oli järjestetty myös vertaispalautemahdollisuus, jossa Piilo-osaajien Sinikka kävi kaikkien CV:t läpi, mutta samalla jokainen sai antaa palautetta muille ja ehkä napsia hyviä ideoita itselleen. Post-it -lappuja oli käyty täyttämässä ihailtavan paljon. Kiitos kaikille vertaispalautetta antaneille!

Tapahtuman jälkeen Unelmien työnhakupäivää jatkettiin vielä twitterchatissa hyvinvointiteemalla. Työnhaun hyvinvointiin liittyvät kysymykset saivat ihmiset pohtimaan tämän hetkistä hyvinvointiaan, miten sitä voisi lisätä sekä nostamaan esiin omat työnhakuryhmänsä. Merkittävinä hyvinvoinnin lähteinä pidettiin vertaistukea, lepoa, harrastuksia ja työnhaun ja muun elämän tasapainoa. Vastaajien työnhakuhyvinvointia lisäisi hakijapalautteen saaminen ja se, että tulisi kohdatuksi ihmisenä kokisi oman työhakupanoksensa arvokkaaksi. Positiivisten hakukokemusten merkitys hyvinvoinnille nousi esiin useammassa vastauksessa. Työnhakuryhmissä merkittäviksi nousivat erilaiset somen ryhmät, koulutuksia tarjoavat tahot sekä läheiset.

Unelmien työnhakupäivä oli minulle: innostavia keskusteluja, uusia ajatuksia itselle työstettäväksi, uusia mielenkiintoisia ihmisiä, tietoa sekä vinkkejä puolin ja toisin. Tämän tapahtuman hyvällä pöhinällä työnhaun hyvinvointia on parannettu taas moneksi viikoksi. Kiitos kaikille mukana olleille!

cvkuva
Annamaija Åhman
on tamperelainen tiedonjanoinen diplomi-insinööri ja kolmen lapsen äiti, joka etsii itselleen seuraavaa haastetta matkalla kohti unelmia.

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Unelmien työnhakupäivä nosti työnhakufiiliksen uudelle tasolle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s