Mitä tarkoittaa työnhakijan kesäloma?

Monesti sanotaan, että Suomi on kiinni heinäkuun. Kannattaako siis työttömän tai uusia tuulia haikailevan olla aktiivinen työnhaun suhteen kesällä? Voiko työnhausta pitää lomaa? Entä kannattaako yrityksen rekrytoida kesän aikana?

Itse sain juuri päätöksen muutaman viikon kestäneeseen rekrytointiprosessiin. Valitettavasti tällä kertaa ei tärpännyt, mutta oli hyvä huomata, että niin vaan pyörivät haastattelut ja soveltuvuustestit keskellä heinäkuutakin. Tämän ja muutaman muun työpaikan hakemusprosessin perusteella uskallan väittää, että monet yritykset rekrytoivat kesälläkin. Muiden työtehtävien parissa saattaa olla hiljaisempaa, joten aikaa jää hyvin käydä läpi työhakemuksia ja pitää haastatteluita. Harva yritys kuitenkaan sulkee oviansa kokonaan heinäkuunkaan ajaksi. Työnhakijoillakin saattaa olla paremmin aikaa osallistua haastatteluihin ja erilaisiin testeihin. Aktiivista työnhakijaa tuskin haittaavat pienet muutokset kesän suunnitelmiin, jos haastattelukutsu käy.

Hyppy

Moni yritys näkee kesän tehokkaana aikana rekrytoida, koska syksyllä on sitten heti uusi ihminen valmiina remmiin, kun työnteko käynnistyy jälleen täysillä. Omien kokemuksieni mukaan monessa avoimessa tehtävässä on saatettu laittaa pitkiäkin hakuaikoja kesää vasten. Tällöin työnhakija saa odotella varsin kauan vastauksia prosessin etenemisestä. Jos olen kysellyt hakuprosessin tilanteesta, olen saattanut saada suoran vastauksen, että prosessi ei etene kesän aikana. Tällöin yritys kuitenkin ottaa riskin, että parhaat hakijat saattavat myös kesän aikana työllistyä muualle. Työnhakijoita olisi hyvä tässä(kin) tilanteessa informoida aktiivisesti prosessin kulusta.

Yrityksen kannattaa myös miettiä tarkkaan, mitä yhteystietoja työpaikkailmoitukseen laitetaan kesäaikana. Haluaako yhteyshenkilö saada puheluita laiturin nokkaan tai festareille vai olisiko parempi laittaa tarkat soittoajat ja töissä olevien yhteystiedot? Olen huomannut, että itsellä soittamisen kynnys on kesän aikana korkeampi, koska ei haluaisi häiritä lomalaisia, mutta olen luottanut, että jos ilmoituksesta numero löytyy, niin silloin siihen odotetaan puheluitakin tulevan.

Kuten Marjatta Hellgren kirjoitti aiemmin Piilo-osaajien blogikirjoituksessaan, työnhaku käy ajoittain itse työstä. Kesällä olen kuitenkin itse seurannut avoimien paikkojen ilmoittelua vain toisella silmällä ja jättänyt avoimien hakemusten teon sekä muutenkin tarvetyöpaikkojen etsimisen vähemmälle. Työpaikkoja laitetaan kuitenkin hakuun läpi kesän joka arkipäivä ja mikäli työnhaun unohtaa kokonaan, saattavat hakuajat umpeutua ennen elokuuta ja unelmatyöpaikka livahtaa ohitse.

Kukkia

Välillä on hyvä keskittyä täysipainoisesti myös lomailuun ja Suomen vähälumisesta kesästä nauttimiseen. Suomessa kuitenkin tapahtuu paljon myös kesällä, ja kesä on erityisesti hyvää verkostoitumisen aikaa erilaisissa tapahtumissa tai hiekkalaatikon reunalla. Myös Mothers in Business -yhdistyksen Piilo-osaajat -kampanjamme on ollut aktiivinen koko kesän ajan ja onpa pari osaajaa työllistynytkin keskellä kesää!

Niinpä suositukseni kaikille uusia haasteita kaipaaville on ottaa kesällä rennommin niin työnhaun suhteen kuin muutenkin, mutta samalla avoimin mielin silmät ja korvat auki Suomen suvessa.

Kuva_Elina JortikkaKirjoittaja Elina Jortikka on käytännönläheinen kauppatieteiden maisteri ja 1,5-vuotiaan pojan äiti, jonka sydän sykkii asiakaspalvelulle etsiessään seuraavaa askelta työelämän poluilla.

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä tarkoittaa työnhakijan kesäloma?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s