Työn imussa – milloin sinä tunsit sitä viimeksi?

Tunnetko työssäsi tylsistymistä vai katoaako ajantaju töitä tehdessä? Häiritseekö kaikki ympärillä tapahtuva vai työskenteletkö omassa kuplassasi? Ajantajuttomuus ja omassa kuplassa työskentely ovat työn imun tunnusmerkkejä. Mitä muuta se tarkoittaa?

Työterveyslaitos määrittelee tyon imun näin: ”Työn imu tarkoittaa myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Sitä kokeva työntekijä lähtee aamulla yleensä mielellään töihin, kokee työnsä mielekkääksi ja nauttii siitä. Työn imuun liittyy kolme hyvinvoinnin ulottuvuutta: tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen.”

Itse koen työn imua, kun tunnen, että minulla on tarpeeksi taitoja vastaamaan annettuja haasteita. Haasteen tulee siis olla sellainen, että se motivoi hankkimaan lisää tietotaitoa ilman mahdotonta työtaakkaa. Haaste- ja taitotason tulee siis olla tasapainossa. Tätä voidaan kuvata esimerkiksi alla olevan graafin mukaisesti (mukaillen Mihail Csikszentmihalyi, Flow: The Psychology of Optimal Experience, 1990). X-akselilla taitotaso kasvaa vasemmalta oikealle ja y-akselilla haastetaso kasvaa ylöspäin.

työn imu -diagrammi

Asiaa pohtiessani huomasin, että olen tärkeimmät osaamiseni työelämässä kerryttänyt juurikin siten, että minulla on ollut vankka koulutustaustani, johon olen voinut nojautua, kun olen selvittänyt eteeni annettua haastetta. Haasteen selvittäminen on tuonut edelleen lisäosaamista. Näin ollen prosessi on ruokkinut itse itseään.

Moni varmasti tietää, että jos työt sujuvat ja on saanut onnistumisen tunteita, niin usein myös kotona jaksaa kukoistaa ja olla energinen. Kun taas puolestaan, jos töissä ei suju joko liian isojen haasteiden takia tai havaitsee työssään tylsistymistä haasteiden puuttumisen vuoksi, ei kotonakaan ole vireimmillään ja hehkeimmillään.

Kuten myös Työterveyslaitos mainitsee, tämä ei tarkoita sitä, että työnteko on aina vaan kivaa tai että imua pitäisi tuntea jatkuvasti. Tutkimuksen mukaan sitä kuitenkin tuntee kaksi kolmesta suomalaisesta vähintään viikottain. Tässä lista mistä voit tunnistaa imun:

työn imun tunnistus

Entäs sitten kun sitä imua ei ole tuntenut hetkeen? Mikä siihen auttaa? Elämää ja uraa ei voi täysin suunnitella ja käsikirjoittaa etukäteen, mutta navigointi ja suuntaviivojen piirto onnistuu. Asetetaan tavoitteet ja navigoidaan niitä kohden, ehkä joskus muutaman mutkan kautta. Joskus sen imun voi löytää yllättävistä paikoista, jotka tuovat energiaa siihen jokapäiväiseen elämään. Itse olen viime viikkojen aikana opetellut uutta taitoa ja olen huomannut olevani imussa.

Miltä sinusta on viime aikoina tuntunut, löytyykö imua vai oletko alkanut suunnittelemaan navigointia ja etsimään sitä?

 

MIB4PROF_003-HILLAKirjoittaja Hilla-Maria Zetterman on elämään positiivisesti asennoituva diplomi-insinööri, äiti ja maalta kotoisin oleva Martta, joka navigoi itseään takaisin kohti työelämää.

 

 

 

 

Lähteet:

https://www.ttl.fi/tyontekija/tyon-imu/ (viitattu 23.5.2017)

 

 

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Työn imussa – milloin sinä tunsit sitä viimeksi?

  1. Jaana Saramies / Piilo-osaajien äiti sanoo:

    Tämä on niin totta! Työn imu, jos mikä, tarjoaa pitkäkestoista motivaatiota – myös niiden vähemmän mielekkäiden työtehtävien suorittamiseen. Olen itse kokenut urallani molempia: ihanaa imua sekä puuduttavaa imuttomuutta. Jälkimmäinen on yleensä aina johtunut tylsyydestä ja turhautumisesta, eli haastetaso on ollut selkeästi taitojani ja intoani alempana. Imu ja uppoutuminen taas on tuttua uuden äärellä ja sopivan kokoisia haasteita ratkoessa.

    Nyt työnhaussani olenkin keskittynyt nimenomaan etsimään ja hakemaan tällaisia ”imukkaita” tehtäviä. Mitä pidempään olen kartoittanut omaa osaamistani, vahvuuksiani ja motivaatiotani, sitä paremmin olen pystynyt yksilöimään, mitä oikein haluan tehdä ja mitä kohti lähteä. Voi siis sanoa, että olen talvesta asti navigoinut suuntaa ja nyt olen onnistunut löytämään haluamani kurssin. Nyt vain etsin sopivaa paattia, jonka matkassa lähtisimme yhdessä seilaamaan!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s