Unohda henkilöbrändisi ja tee sen sijaan muista fiksumpia

Työnhakijoita, työuransa alkutaipaleella olevia tai muuten vain ammatillista identiteettiään pohtivia henkilöitä yhdistää usein sama asia: henkilöbrändi, siitä puhuminen ja sen rakentaminen. Yhdeksän kertaa kymmenestä keskustelukumppani kertoo tuskastuneensa koko termiin ja kieltäytyvänsä brändäämästä itseään. Henkilöbrändi yhdistetään päälleliimattuun ja markkinointiteksteillä kuorrutettuun roolileikkiin, jolla ei ole totuuden kanssa mitään tekemistä.

Valitettavasti mielikuva ei ole syntynyt tyhjästä. Usein henkilöbrändäys keskittyy vain oman osaamisen ja erinomaisuuden korostamiseen. Me naiset olemme perinteisesti olleet tässä vähän huonoja: kärsimme huijarisyndroomasta, vähättelemme tekemisiämme ja valvomme öitä miettien, milloin joku tajuaa etten osaakaan mitään. Erityisesti perhevapailta töihin palatessa oma osaaminen tuntuu olevan nollassa ja pelkkä henkilöbrändin ajatteleminen saa googlaamaan kiinalaisten verkkokauppojen keijupölyvalikoimia.

Onneksi henkilö- tai asiantuntijabrändin luomisessa ei tarvitse keskittyä oman navan kaiveluun. Päinvastoin! Voit huoletta unohtaa koko brändin ja sen rakentamisen ja keskittyä sen sijaan pohtimaan, miten juuri sinä voisit olla verkostoillesi hyödyksi.

1. Tunnista osaamisesi ja pilko se pienempiin osiin

Työ ja osaaminen muuttuvat jatkuvasti. Kun vielä kymmenen vuotta sitten työpaikkailmoituksissa etsittiin työntekijää, joka soveltuu työpaikkaan parhaiten, etsitään nyt hyvää tyyppiä, monimuotoista osaamista ja henkilöä, joka haluaa vaikuttaa oman työn sisältöön.

Ammattitaitoaan sanallistaessa ja töitä etsiessä oma osaaminen pitää paketoida siten, että sillä erottuu muista työnhakijoista. Jokainen työnhakija on dynaaminen tiimipelaaja, mutta mitä sitten? Se ei vielä kerro hakijan osaamisesta mitään. Oikoluen silloin tällöin ansioluetteloita ja hyvin usein niistä puuttuu osaamisen ydin. Myynti, markkinointi, viestintä tai HR ei riitä. On ymmärrettävä työhyvinvoinnin merkitys yrityksen tulokselle, hanskattava myynnin ja markkinoinnin automaatio tai osattava tuottaa kiinnostavia videoita Facebookiin. Mikään taito ei ole liian mitätön kerrottavaksi: tulevaisuuden työpaikassasi voi olla juuri sinun osaamisesi kokoinen aukko täytettäväksi.

2. Millaisella äänellä puhut?

Yritysten markkinoinnissa ja viestinnässä puhutaan tone of voicesta eli äänestä, sanoista, sävyistä ja termeistä joita yritys käyttää. Oletko koskaan miettinyt, mikä oma tone of voicesi on? Miten keskustelet somessa tai livenä, mitä termejä käytät tai miten puhuttelet keskustelukumppaniasi? Toimittaja Rakel Liekki on tullut somessa tunnetuksi hyväksyvästä ja ystävällisestä keskustelutyylistään, Anu Saagim taas räksyttävästä ja kritisoivasta tyylistään. Näiden väliin mahtuu lukematon määrä sävyjä joista voit valita omasi. Mikä on se sana, jolla haluat tulla kuvailluksi keskustelijana tai asiantuntijana?

piilo-osaajat_emminuorgam

Mieti myös millaisia taitoja työpersoonaasi kuuluu? Oletko hyvä työskentelmään itsenäisesti tai osaatko johtaa omaa työtäsi? Kaipaatko ympärillesi ihmisiä, joiden kanssa työskennellä? Pystytkö päästämään työasioista irti työajan ulkopuolella, omaksutko nopeasti uusia asioita tai onko jotain, mitä et ehdottomasti halua tai osaa tehdä? Kaikki me olemme “innokkaita oppimaan uutta” mutta voisitko sinä tuoda työyhteisöön jonkin sellaisen työelämätaidon, jota muilla ei ole?

3. Jaa osaamistasi ja auta muita

Tämä kohta on kaikista tärkein. Kun ymmärrät oman osaamisesi ja tiedät, miten haluat siitä viestiä, on aika päättää mihin näitä käytät. Teoilla ei tässä tapauksessa tarkoiteta vain CV:n ulkolukua peruskoulun luokkakokouksessa tai äänekästä huutamista Twitterissä. Teot ovat turhia, jos ne eivät tue tavoitteitasi. Miten siis voit muuttaa osaamisesi toiminnaksi, josta on verkostoillesi apua ja hyötyä?

Sosiaalinen media on nopea ja helppo tapa osallistua keskusteluun, mutta kenenkään ei tarvitse olla aktiivinen jokaisessa kanavassa. Valitse ympäristö, jossa haluat toimia ja osallistu keskusteluihin, jotka tukevat tavoitettasi. Voisitko esimerkiksi kirjoittaa artikkelin tai blogikirjoituksen osaamiseesi liittyen? Tai ehkä voisit tarjoutua puhujaksi oman alasi tapahtumaan, mentoroida opiskelijoita tai liittyä verkostoon, jossa osaamisesi pääsee esille. Somen lisäksi kannattaa nimittäin tutustua ihmisiin myös sen ulkopuolella. LinkedInin tai Facebookin tuhat kontaktia muuttuvat arvottomiksi sillä hetkellä, kun palvelu päätetään ajaa kokonaan alas.

Kun käytät osaamistasi ja ääntäsi tehdäksesi ihmisistä fiksumpia, jäät takuuvarmasti mieleen. Se ei tarkoita joka asiaan besserwisseröintiä tai itsestäänselvyyksien toistamista, vaan aidon lisäarvon tuomista keskusteluun.

Ja kas, pian sinulla onkin vahva (henkilö)brändi, jonka syntymiseen ei tarvittu lainkaan keijupölyä.

emminuorgam_katarinakirvesmakiphotography_web-2Emmi Nuorgam on sisältöammattilainen, tapahtumantekijä ja markkinoinnin jokapaikanhöylä, joka harrastaa ravintoloissa syömistä ja Twitterissä vänkäämistä.

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Unohda henkilöbrändisi ja tee sen sijaan muista fiksumpia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s