Hissipuhe – tarina ala-aulasta kattotasanteelle

”Ääh, taas olisi hyvä hetki mainostaa omaa osaamistaan, mutta mitä tässä nyt oikein sanoisi, ettei kuulija ehdi kyllästyä ja toisaalta saisi kaiken oleellisen sanottua ja…”.

Jos et ole koskaan kokenut tämän kaltaista hetkeä, hyvä niin. Mutta jos olet, niin samassa veneessä ollaan ja tässä on yhdenlainen ratkaisu.

Hissipuhe on lyhyt ammatillinen esittely, jota pääsee käyttämään lähes jokaisessa työhaastattelussa. Se on myös erinomainen verkostoitumistilanteissa. Tai sillä voi myydä yrityksen tuotteen. Sen tulisi kestää kuvitteellisen hissimatkan verran, enintään pari minuuttia, mieluummin puolitoista tai vähemmän. Oma hissipuhe onkin syytä viilata kuntoon, jolloin sitä voi helposti muokata jokaiseen tilanteeseen sopivaksi. Hetkesi koittaessa sinulla on aina takataskussa valmiiksi mietitty runko, johon lisätä lihaa luiden ympärille. Rakenteesta on olemassa useita eri versioita, tässä on minun tämänhetkinen versio, jonka olen rakentanut UP Partnersin ohjeiden mukaisesti.

1. Kuka olet ammatillisesti, millaisiin ongelmiin tarjoat ratkaisuja?

Olen diplomi-insinööri ja minulla on osaamista fysiikasta, kemiasta ja lääketieteellisestä tekniikasta. Näin ollen ymmärrän erilaisia ilmiöitä ja niihin pohjautuvia sovelluksia. Osaamiseni onkin hyödyksi tutkimuksessa, laitteiden suunnittelussa ja tuotekehityksessä, sekä muissa tehtävissä, joissa tarvitaan teknistä ymmärrystä, kuten teknisenä asiakaspalvelijana tai myyjänä.

2. Millaista osaamista sinulle on kertynyt työsi/opiskelujesi kautta? Kerro tärkein osaamisesi.

Opintoni toi teknistä ymmärrystä ja tietotaitoa fysiikan ja kemian eri osa-alueista, kun taas lääketieteellinen tekniikka enemmänkin näitä hyödyntävistä sovelluksista kuten hoito- ja kuvantamislaitteista. Fysiikan ymmärrys on laajin ja tärkein osaamiseni, sillä se on lisätietouteni kasvattamisen perusta. Aikaisemmat työpaikkani ovat antaneet työelämätaitojen lisäksi osaamista mikrofluidistiikasta, laatutyökaluista ja -standardeista sekä kemikaalilainsäädännöstä.

3. Miksi haluat tähän organisaatioon?

Olenkin kiinnostunut organisaatiostanne, sillä haaveeni on päästä yhdistämään työssäni fysiikan tietämys ja lääketieteellinen tekniikka. Lisäksi tätä kautta pääsen välillisesti vaikuttamaan ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

4. Millainen onnistumistarina kuvaa osaamistasi parhaiten? Kerro tarina.

Vahvana motivaattorina on myös halu oppia uutta ja olen aina valmis vastaanottamaan haasteita. Tällainen oli myös projekti kemikaalilainsäädännön päivityksen parissa. Aihealue oli uusi, ja materiaalia oli tarjolla reilusti. Tässä pääsinkin loistamaan materiaalin analysoinnin kanssa ja löytämään sopivat käytänteet juuri ko. yritykselle. Tärkeintä oli, että ne eivät veisi turhan paljon aikaa valmiiksi kiireisestä päivärytmistä. Kohtasinkin jonkinverran muutosvastarintaa esitellessäni uusia toimintatapoja, mutta keskustelemalla ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja löysimme sopivat toimintatavat.

Lopuksi kannattaa vielä esittää kysymys, kuten ”mitä muuta haluisitte kuulla minusta?”, jolloin keskustelu käynnistyy. Vältä sellaisia kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä tai ei. Tämä versio kestää nyt 1 min 45 s, ja ensimmäinen versio 2 min 30 s. Tiivistymistä on siis jo tapahtunut sanamuotojen valinnalla ja ”turhien” sanojen poistamisella. Annankin tämän nyt hetken muhia ja kehitän tätä myöhemmin lisää.

Onko sinun hissipuheesi ojennuksessa ja mitkä ovat sinun kikkasi 1,5-2 minuutin rajapyykin alittamiseen?

Lisävinkkejä löydät esimerkiksi täältä:

https://www.manpower.fi/fin/urapolku/tyonhaku/miten-laatia-hyva-tyonhakijan-hissipuhe/
http://www.ullavilkman.com/nain-kirjoitat-loistavan-hissipuheen/

MIB4PROF_003-HILLA
Kirjoittaja Hilla-Maria Zetterman on elämään positiivisesti asennoituva diplomi-insinööri, äiti ja maalta kotoisin oleva Martta, joka navigoi itseään takaisin kohti työelämää.

Advertisement

5 kommenttia artikkeliin ”Hissipuhe – tarina ala-aulasta kattotasanteelle

 1. Susan Calonius sanoo:

  Hienosti olet saanut hissipuhettasi tiivistettyä ja tuotua olennaisen tiedon esiin. Tästä voi moni ottaa mallia. Ansiokasta on tapa, jolla ”väännät rautalangasta” miten osaamistasi voisi käyttää organisaatiossa. Seuraavaksi kannattaa kokeilla hissipuhetta videolle kuvattuna. Onnea matkaan!

  Aurinkoisin terveisin,
  Susan Calonius, Uppartners

  Tykkää

  • piilo.osaajat sanoo:

   Kiitos Susan positiivisesta palautteestasi ja erinomaisesta vinkistä! Tämän harjoittelu videolle antaakin mukavaa lisävarmuutta mahdollisia videohaastatteluja silmällä pitäen. Kiitos!
   Terveisin Hilla-Maria Zetterman / Piilo-osaajat

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s